Tot €50.000,- extra lenen voor energiezuinige woningen

Vanaf 2024 hangt de hoogte van de maximale hypotheek af van het energielabel van de woning. Doordat de kopers van een energiezuinige woningen lagere energiekosten hebben kunnen zij hierdoor een hogere hypotheek krijgen. Echter betekend dit wel dat de kopers van woningen met label E, F of G een lagere leencapaciteit hebben. Dit blijkt uit het adviesrapport van Nibud Hypotheekvormen 2024. 

 

Man en vrouw staan in etalage te kijken bij de makelaar
Nieuws
Datum: 05-12-2023

Per 1 januari 2024 worden de leennormen voor een hypotheek niet alleen gewijzigd op basis van het energielabel maar ook op een aantal andere punten. Alleenstaanden krijgen meer leenruimte en tevens wordt de impact van een studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten vanaf 2024 anders vastgesteld.

Energielabel 
Onderstaand de standaardtabel welke mogelijk zijn bij hypotheekverstrekking op woningen met een beter energielabel dan E, F of G. Bij aankopen moet een energielabel aanwezig zijn, hierdoor is deze differentiatie goed uitvoerbaar. Op dit moment hebben zo'n 68% van de woningen in Nederland een energielabel B of lager, het meeste voordeel valt dus te behalen bij nieuwbouwwoningen welke veelal voldoen aan label A+ of hoger. 

Label Extra bedrag
E, F, G € 0,-
C, D € 5.000,-
A, B € 10.000,-
A+ tot en met A++ € 20.000,-
A+++ €30.000,-
A++++ €40.000,-
A++++ met garantie € 50.000,-

Voor eigenaren die hun hypotheek willen ophogen om hun huidige woning te verduurzamen, gaat het energielabel ook meespelen. Zo kunnen eigenaren van huizen met energielabel E, F of G €20.000,- extra lenen, terwijl voor eigenaren met een woning met energielabel A of B dat maximaal € 10.000,- is. Nu is dat bedrag voor iedereen maximaal € 9.000,- daar komt dus ook extra ruimte beschikbaar. 

Studieschuld
Heb je een studieschuld, dan is dat van invloed op de hoogte van je hypotheek. Deze wordt vanaf 2024 niet meer berekend op basis van de oorspronkelijk hoogte van de studieschuld maar hierin zijn nu de maandelijkse lasten leidend. Als je nu dus extra aflost op de studieschuld wat uiteindelijk zorgt voor lagere maandlasten zorgt dit ervoor dat je meer kunt lenen. Omdat momenteel de rente op de studieleningen stijgt leidt dit ook tot hogere lasten waardoor dit een hogere impact heeft op de maximale hypotheek. 

Alleenstaande 
Er is een verruiming voor alleenstaanden huishoudens welke zal gelden voor alle inkomens en niet alleen tot de huidige inkomensgrens van € 31.000,-.
Dit zorgt er voor dat er vanaf een inkomen van € 28.000,- een bedrag van € 16.000,- meer geleend kan gaan worden. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag