Fiscale aandachtspunten voor december

Het jaar 2023 loopt bijna ten einde en daarom is het slim om nog even na te denken over zaken die je nog fiscaal kunt regelen voor het einde van het jaar. Hier zijn de belangrijkste punten om te overwegen voor het de afsluiting van het jaar. 

Spaarvarken met stapeltjes muntgeld
Nieuws
Datum: 14-12-2023

Maximaliseer de vrije ruimte
Maak optimaal gebruik van de vrije ruimte via de Werkkostenregeling (WKR) om je personeel of jezelf belastingvrij te vergoeden of van voordelen te voorzien. Dit jaar bedraagt de vrije ruimte 3% van je loonsom tot €400.000 en daarna 1,18%. Volgend jaar vermindert de vrije ruimte aanzienlijk tot 1,92% voor de eerste €400.000 van je loonsom, terwijl het percentage voor het meerdere op 1,18% blijft. Eventueel resterende vrije ruimte van 2023 kun je niet meenemen naar 2024.

Keer dividend uit, of wacht nog even!
Het tarief van box 2 verandert in 2024. Momenteel is het tarief nog 26,9%, maar volgend jaar wordt dit 24,5% voor de eerste €67.000 aan inkomen (voor fiscale partners €134.000 gezamenlijk) en minimaal 31%, mogelijk zelfs 33%, voor hogere bedragen. De goedkeuring van dit laatste percentage door de Eerste Kamer staat nog uit, maar het uitkeren van aanzienlijk dividend wordt volgend jaar in ieder geval duurder. Je hebt dus nu nog tijd om te beslissen: dividend uitkeren in 2023 of wachten tot 2024? 

Bereid je voor op wijzigingen in het minimumloon
Vanaf 1 januari 2024 stijgt het minimumloon met 3,75%, en het minimumuurloon wordt geïntroduceerd. Er zal vanaf 2024 geen wettelijk dag-, week- of maandloon meer zijn. Dit betekent waarschijnlijk aanpassingen in je salarisadministratie als je werknemers hebt die het minimumloon verdienen. Er zijn berekeningen en aanpassingen nodig, aangezien het minimumuurloon gebaseerd is op een werkweek van 36 uur. Voor werknemers met een minimumloon die meer dan 36 uur per week werken, zullen de loonkosten daardoor extra stijgen.

Sparen
Geef belastingvrij, ook dit jaar kun je belastingvrij schenken tot een bepaald bedrag. Voor je kinderen is de vrijstelling in 2023 €6.035 en voor je kleinkinderen €2.418. Dit laatste bedrag geldt ook voor giften aan anderen, zoals vrienden. Bovendien telt het geschonken bedrag vanaf 1 januari 2024 niet meer mee in box 3, wat mogelijk belastingbesparingen voor je kan opleveren.

Koop een lijfrente en betaal op tijd!
Als je een pensioentekort hebt, overweeg dan een lijfrente aan te schaffen die je kunt aftrekken van je inkomen. Door de invoering van de nieuwe Pensioenwet zijn de mogelijkheden hiervoor dit jaar sterk uitgebreid. Let wel op dat de lijfrente vóór 1 januari 2024 moet zijn betaald om voor dit jaar in aanmerking te komen voor aftrek. Bovendien verlagen de betaalde premies je vermogen en kunnen ze dus mogelijk belastingvoordelen opleveren in box 3 in 2024.

Wil je hulp bij één van deze onderwerpen dan horen wij dat graag. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag